"Sabvej" bacio senku na "Mek"

Bez autora
Mar 08 2011

Američka kompanija "Sabvej" sada u svetu ima više restorana brze hrane nego "Mekdonalds". Lanac za prodaju sendviča prestigao je 2002. godine najveći lanac hamburgera po broju prodavnica u SAD, a od početka ove godine je vodeći na svetu."Sabvej" je krajem 2010. u svetu imao 33.749 prodajnih mesta, a "Mekdonalds" 32.737, s tim što je po broju restorana u SAD ova kompanija svog konkurenta prevazišla još pre devet godina. "

"Sabvej" bacio senku na "Mek"Američka kompanija "Sabvej" sada u svetu ima više restorana brze hrane nego "Mekdonalds".

Lanac za prodaju sendviča prestigao je 2002. godine najveći lanac hamburgera po broju prodavnica u SAD, a od početka ove godine je vodeći na svetu.

"Sabvej" je krajem 2010. u svetu imao 33.749 prodajnih mesta, a "Mekdonalds" 32.737, s tim što je po broju restorana u SAD ova kompanija svog konkurenta prevazišla još pre devet godina. "Sabvej" je u potunosti organizovan na franšizama što je, kaže ta kompanija, deo njenog uspeha jer manji format prodavnica košta manje.

"Mekdonalds" je, međutim, ostao šapmion po zaradi. Taj restorater koji je takođe uveliko okrenut franšizama, ali ima i sopstvene radnje, objavio je prihod od 24 milijarde dolara za prošlu poslovnu godnu.

"Sabvej" je zaradio oko 15 milijardi dolara. Ta kompanija čije je sedište u američkom gradu Milfodru, ne objavljuje svoje poslovne brojke.

"Mekdonalds", sa sedištem u Oak Bruku, kaže da i dalje raste ali da se "poslednjih godina okrenuo cilju da bude bolji, a ne veći."

Prvi restoran izvan SAD "Sabvej" je otvorio 1984. godine, kada je lanac počeo da radi u Bahreinu.

Kompanija trenutno ima nešto manje od 10.000 prodajnih mesta van teritorije SAD, koji mu donose godišnji prihod od oko 4,7 milijardi dolara, dok od prodaje sendviča u američkim restoranima svake godine uprihoduje 10,5 milijardi dolara.

Zasićenje američkog tržišta primoralo je lokalne lance brze hrane na aktivnije osvajanje tržišta u usponu, prvenstveno u Aziji. "Sabvej" zato planira da broj restorana van SAD do 2020. godine uveća do američkog nivo.

Drugi lanac, "Strabaks" namerava da u najskorije vreme utrostruči broj svojih kafea u Kini.

Za kinesko tržište zainteresovana je i kompanija "Dankin donats", prodavac krofni, koja planira da u najmnogoljudnijoj zemlji otvori stotinu novih prodajnih mesta.

Aktivan razvoj van SAD planira i "Mekdonals" čiji menadžeri tvrde da je kompanija i dalje svetski lider, gledajući ostvaren prihod, a ne broj otvorenih restorana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik